Sigarettenfilters zijn de grootste vorm van zwerfafval in de wereld. Er worden meer dan 6 biljoen sigaretten per jaar gerookt over de hele wereld, waarvan ongeveer tweederde van de resten op de grond belandt. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2017.
Deze casestudy draait om de vraag hoe wij het gedrag van de roker kunnen veranderen waardoor er minder sigaretten op de grond belanden. Hierbij zal ik mij vooral gaan richten op de millenials die zich bevinden op festivals
Tijdens mijn casestudy bij Peukenzee ontwierp ik een nieuwe manier van het wegooien van de sigaret. . Mijn casestudy stage deed in in samenwerking met Peukenzee, zij voorzien festivals, bedrijven en gemeentes van oplossingen voor rondzwervende sigarettenfilters. 

De peuk wordt op straat gegooid omdat de roker dit gewend is, “iedereen doet het’’ of ‘’ het is een gewoonte’’ kreeg ik vaak te horen. Ook omdat de roker niet direct een asbak bij de hand heeft is het op straat gooien de makkelijk- ste oplossing. Ze doen het dus vaak onbewust. De roker is er bewust van dat de peuk op straat gooien geen goede invloed heeft. Wat de in vloed op het milieu precies is weten de meeste niet. Dat er giftige stoffen in het filter zitten is voor het grote deel wel bekend maar dat er ook plastic in de filters zit niet.
De doelgroep ga ik bereiken op festivals door middel van nudging en gamificatie. Door de nudging methode stimuleren we de doelgroep vrijblijvend en op een subtiele manier het juiste gedrag te vertonen. Dus de sigaret op de juiste manier weg te gooien. De gamificatie zal het weg gooien van de sigaret leuk maken. Door de punten, de uitdaging en de beloning zal de doelgroep bereid zijn om op de juiste manier te handelen.
De peuken worden op dit moment bewaard in een zak asbak, opgeplakt bij de peuken jongens en meisjes of helaas, nog steeds op de grond gegooid. Er zal een spel worden neergezet het festival. Hier kunnen de rokende bezoekers hun peuk inschieten, deze belandt in een grote bak. Hierdoor zijn de peuken makkelijk af te voeren. Deze manier van weggooien is een manier van gamificatie, door de sigaret in het spel te gooi- en of schieten zal de roker een consumtie munt verdienen. Op deze manier wil ik de roker stimuleren om de peuk op de juiste manier weg te gooien.
Het spel zal in een ruimte komen te staan op het festivalterrein. In deze ruimte staan verschillen- de uitspraken en feiten op de wanden. Hierdoor zien de rokers wat voor een effect de peuken hebben op de natuur en de dieren.
Het is de bedoeling dat de rokers hun peuken
in het spel schieten of gooien. Wanneer zij de peuk door het middelste gat gooien winnen zij een hele consumptie munt. Wanneer de peuk
in de buitenste ring beland zullen zij een halve consumptie munt verdienen. De blauwe roosters staan symbool voor putten, het is niet de bedoe- ling dat de peuken hierin belanden, want zoals op de wand staat beschreven: de peuken in de put belanden in de zee.
Overzicht peukenkrant

You may also like

Back to Top